top of page

JANO ry säännöt

Tässä JANO ry:n säännöt yhdistyslain 1989/503 mukaisesti

Säännöt

1. § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on JANO ry. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylä.

​

2. § Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa aineenopettajaksi opiskelevien opinto-olosuhteita ja toimia johdonmukaisesti edellä mainittujen opiskelijoiden etujen ajamiseksi. Yhdistyksen tarkoituksena on myös edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja keskinäistä toimintaa. Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa osallistumalla opetusharjoittelun kehittämiseen, tekemällä esityksiä ja aloitteita viranomaisille ja opetusalan järjestöille, olemalla yhteistyössä samansuuntaisten päämäärien hyväksi toimivien järjestöjen kanssa, järjestämällä kokouksia, keskustelutilaisuuksia ja opintomatkoja ja harjoittamalla tiedotustoimintaa sekä järjestämällä tapahtumia, virkistys- ja huvitilaisuuksia ja -toimintaa. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi periä osallistumismaksuja järjestämistään tilaisuuksista sekä ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja. Yhdistys voi toimeenpanna rahankeräyksiä ja arpajaisia hankittuaan asianomaisen luvan.

​

3. § Jäsenet

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen Jyväskylän yliopistossa aineenopettajaksi opiskeleva. Syyskokous määrää liittymismaksun ja jäsenmaksun. Yhdistyksen jäsen maksaa liittymismaksun yhdistykseen liittyessään ja jäsenmaksun syyskokouksen määräyksen mukaisesti. Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenet kokouksissaan. Jäsenyys on voimassa niin kauan kunnes jäsen eroaa tai erotetaan kun hänen opiskeluoikeutensa loppuu tai hän ei enää opiskele Jyväskylän yliopistossa aineenopettajaksi. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle, sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan.

​

4. § Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja kolmesta yhdeksään (3-9) jäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Eronneen paikka voidaan yhdistyksen kokouksessa täyttää toimikauden loppuun tai jättää täyttämättä mikäli hallitukseen jää tarvittava määrä jäseniä. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun siihen on aihetta tai kun vähintään kaksi (2) hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään kolme jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna, on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

​

5. § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin, tai varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.

6. § Hallituksen toiminta

Hallituksen puheenjohtaja, tai tämän ollessa estynyt varapuheenjohtaja, johtaa asioiden käsittelyä hallituksen kokouksissa ja valvoo, että yhdistyksen sääntöjä noudatetaan. Sihteeri pitää pöytäkirjaa kokouksissa. Hallituksen sihteerin ollessa estynyt kokous valitsee sihteerin keskuudestaan. Hallituksen kokouspöytäkirjan tulee olla nähtävillä mahdollisimman pian kokouksen jälkeen, kuitenkin ennen seuraavaa kokousta, yhdistyksen www-sivuilla. Rahastonhoitaja kirjaa jäsenmaksut ja maksaa laskut hallituksen päätösten mukaisesti. Sihteeri tai rahastonhoitaja ylläpitää jäsenrekisteriä.

​

7. § Tilikausi ja toiminnantarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Hallitus allekirjoittaa tilinpäätöksen kokouksessaan ennen tilinpäätöksen toimittamista toiminnantarkastajalle. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava syyskokouksessa valitulle toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausunto hallitukselle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta.

​

8. § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouksista ilmoitetaan viimeistään seitsemän (7) päivää aikaisemmin yhdistyksen sähköpostilistalla. Hallituksen kokoukseen kutsutaan yhdistyksen sähköpostilistalla.

​

9. § Yhdistyksen kokous

Yhdistys pitää vuosittain kaksi (2) varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-huhtikuussa ja syyskokous loka-marraskuussa hallituksen määräämänä päivänä. Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään 25 yhdistyksen jäsentä tai 1/10 yhdistyksen jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten vaatii. Kokous pidetään 14 päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä puhe-, asioiden esitys- ja äänioikeus. Jokaisella jäsenellä on yksi (1) ääni. Kokous voi päättää puheoikeuden myöntämisestä ulkopuoliselle. Päätökset tehdään, ellei näissä säännöissä toisin määrätä, yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan tulee päätökseksi kokouksen puheenjohtajan mielipide ja vaaleissa arpa. Kokouskutsussa on mainittava esille tulevat asiat.

​

10. § Varsinaiset kokoukset

Hallituksen puheenjohtaja, tai tämän ollessa estynyt varapuheenjohtaja, avaa vuosikokouksen ja johtaa siinä puhetta, kunnes kokoukselle on sen keskuudesta valittu puheenjohtaja.

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Kokouksen avaus.
2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri sekä kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi (2) ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen esityslista
5. Esitetään vuosikertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

​

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi (2) ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Vahvistetaan jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
6. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio seuraavalle kalenterivuodelle
7. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
8. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö
9. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksessa käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

​

11. § Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on päätettävä yhdistyksen kokouksessa. Päätös on tehtävä kummassakin tapauksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä. Lisäksi päätös yhdistyksen purkamisesta on hyväksyttävä uudelleen vähintään kolmen neljäsosan (3⁄4) äänten enemmistöllä aikaisintaan kahden (2) viikon kuluttua pidettävässä yhdistyksen kokouksessa. Yhdistyksen purkautuessa on sen varat käytettävä yhdistyksen kotipaikkakunnalla aineenopettajien opetusharjoittelua edistävään tarkoitukseen, purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.

​

Muilta osin noudatetaan yhdistyslakia.

bottom of page